Zehra Öney
Siber Güvenlik Sosyal Medya Sosyal Yaşam

“Cambridge Analytica” Skandalı: Facebook’a ABD, AB ve İngiltere’den Ağır Eleştiriler

“Cambridge Analytica” Skandalı: Facebook’a ABD, AB ve İngiltere’den Ağır Eleştiriler

ABD, AB ve İngiltere’den Facebook ve Mark Zuckerberg’e ağır eleştiriler gelmeye başladı.

New York Times’ta 17 Mart’ta yayınlanan “Trump Danışmanları Milyonlarca (kişinin) Facebook Verisini Nasıl Kendi Çıkarları için Kullandı?” (How Trump Consultants Exploited the Facebook Data of Millions) başlıklı yazı, teknoloji gündemine adeta bir bomba gibi düştü.

Haberde, Cambridge Analytica’nın bağlı olduğu Strategic Communications Laboratories (SCL) bünyesinde çalışan Christopher Wylie’nin iddialarına yer veriliyor. Habere göre, 2016 ABD Başkanlık Seçimlerinde Donald Trump’a yardım eden şirket olarak bilinen Cambridge Analytica’nın Facebook aracılığıyla topladığı verileri üçüncü partilere sattığı iddia edildi. Cambridge Üniversitesi Profesörü Aleksandr Kogan tarafından 2014 yılında geliştirilen ve Facebook üzerinden Cambridge Analytica’ya veri toplamaya başlayan “thisisyourdigitallife” uygulaması, Facebook kullanıcılarının basit anket sorularına cevap vermesini sağlıyordu, ek olarak kullanıcıların verdikleri onay doğrultusunda onların profillerindeki bilgilere (nerede yaşadıkları, doğum tarihleri, ilişki durumları, vs.) ve Facebook aktivitelerine erişim sağlayabiliyordu.

Bu noktada belirtmek gerekiyor ki Facebook’ta örneğin oynadığınız oyunlar ve kullandığınız diğer uygulamalar da olabilir ve bu uygulamalar da sizin çeşitli bilgilerinize erişiyor olabilir. Daha fazla bilgi için Facebook’un resmi yardım sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Genel olarak bunda bir sorun bulunmuyor.

Sorun, Cambridge Analytica’nın bu bilgileri üçüncü partilere sattığının iddia edilmesiyle başladı.

New York Times’ın haberinde, Cambridge Analytica’nın Facebook üzerinden “akademik” amaçlarla elde ettiği verilerin 2016 ABD Başkanlık Seçimlerinde kullandığı bilgisinin ardından Pazartesi günü Channel 4 News, Cambridge Analytica’nın CEO’su Alexander Nix’in gizli kamera ile çekilmiş görüntülerini yayınladı. Kasım 2017 ile Ocak 2018 arasında yapılan gizli çekimlerde Nix, Cambridge Analytica ve onun bağlı olduğu Strategic Communications Laboratories (SCL) şirketlerinin dünya çapındaki 200’den fazla seçimde çalıştığını belirtiyor: Bu seçimlerin arasında Nijerya, Kenya, Çek Cumhuriyeti, Hindistan ve Arjantin de bulunuyor. Ayrıca Alexander Nix, politikacıları tuzağa düşürmek için rüşvet ve seks işçileri gibi “yöntemler” kullandıklarını da belirtiyor.

17 Mart’ta Facebook, Cambridge Analytica’nın erişimini yasakladığını duyurdu ve Cambridge Analytica da bahsedilen profillere ait verileri tutmadığını ve kullanmadığını duyurdu.

Ancak bu yeterli olmadı: BBC’nin haberine göre, Amerikalı senatörler, Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg’ü Kongre’de ifade vermeye çağırdılar. Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, “Facebook kullanıcı verilerinin yanlış kullanımına yönelik iddialar, vatandaşlarımızın gizlilik haklarına yönelik kabul edilemez bir ihlaldir.” sözleriyle görüşlerini paylaştı. Ayrıca Avrupa Komisyonu, konu hakkında Facebook ile iletişime geçti.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü, söz konusu ifşa karşısında “çok endişeli” olduklarını belirtti.

Haberler karşısında Facebook’un borsada işlem gören hisselerinde de ağır kayıplar yaşandı. Facebook’un 19 Mart günü borsadaki hisseleri %6’dan fazla düşüş yaşadı.

Gelişmeler nasıl olacak, hep birlikte göreceğiz.

Görsel: betanews.com

Related posts

Bu Yıl Hangi Şirketler En Çok Reklam Geliri Elde Edecek?

Zehra Öney

898 Milyon Kişi Her Gün Facebook’a Mobil’den Bağlanıyor

Zehra Öney

Oscar Haftasında 7 Yeni Film Vizyonda

Zehra Öney

9 comments

Comments are closed.

Zehra Öney
Web Sitesi