Zehra Öney
Sosyal Medya

Facebook, Almanya’daki Seçimler Sırasında “Sahte Haber”lerle Mücadele Edecek

Facebook, Almanya’daki Seçimler Sırasında “Sahte Haber”lerle Mücadele Edecek

Facebook bu yılın sonlarına doğru Almanya’da düzenlenecek olan seçimlerde sahte haberlerle mücadele edecek.

Facebook’un sahte haberlerle ilgili ciddi bir sıkıntısı bulunuyor. Haber sitelerinin “click bait” (kullanıcıların habere tıklaması için tuzaklı başlık açmak) haberlerinin yanı sıra, pek çok kullanıcı, kaynağı belli olmayan durum güncellemeleri ile ciddi bir bilgi kirliliğine sebep oluyor. Facebook’un bu sahte haberlerle savaşması uzun süredir konuşulsa da, Amerika’daki Başkanlık Seçimleri sırasında Facebook üzerinde çok ciddi bir kamuoyu baskısı oluşmuştu.

Bu yıl benzer bir seçim sürecinden geçecek bir diğer ülke ise Almanya. Ağustos-Ekim 2017 arasında sürmesi beklenen Almanya Federal Seçimleri ülke için son derece önemli. Çünkü Angela Merkel’in iktidarının devam edip etmeyeceği kadar, sağcı “Almanya için Alternatif” partisinin barajı geçip geçemeyeceği de dikkatle takip edilecek.

Bu noktada kısa bir parantez açarak Almanya için Alternatif partisinden bahsetmek gerekiyor: 2013 yılında kurulan ve sağ popülist siyasi söylemiyle dikkat çeken parti, göçmen karşıtı politikası ile öne çıkıyor. Ek olarak Avrupa Birliği’ne şüpheci yaklaşan parti, özellikle Almanya’daki göçmen sorunu sebebiyle popülarite yakalamıştı: 2013 yılındaki federal seçimlerde barajı geçemese de, 2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde %7,1 oy alarak 96 koltuktan 7’sini almayı başardı. Bu seçimlerde de oy oranını yükseltmesi bekleniyor.

Almanya, partizanların sahte haberlerle manipülasyon yapmasını istemediği için Facebook ülke genelindeki sahte haber filtresini tanıttı.

Uygulama kapsamında, Facebook kullanıcıları sahte olduğundan şüphelendikleri haberleri bildirebilecekler. Bu bildirimler, Berlin merkezli kar amacı gütmeyen medya kuruluşu Correctiv’e gelecek. Correctiv, haberin sahte olduğuna kanaat getirirse, ilgili haber “tartışmalı” olarak işaretlenecek. Tartışmalı haberler belirtilecek ve Correctiv’in açıklaması da görünebilecek.

Ek olarak sahte haberler Haber Kaynağı’nda alt sıralarda yer alacak, bu sayede görünürlükleri azaltılmış olacak.

Ayrıca Facebook, sahte haberleri paylaşan kullanıcıları da uyarıyor olacak.

Facebook, sahte haberlerle savaşma konusundaki filtrelerini diğer ülkelerde de kullanıma sunmayı istediğini belirtti.

Related posts

Instagram’da Paylaşılan Yorumların Yarısını Emoji Oluşturuyor

Zehra Öney

Twitter Üçüncü Çeyrekte Her 100 Doların 86’sını Mobil’den Kazandı

Zehra Öney

Facebook at Work Yayınlandı

Zehra Öney
Zehra Öney
Web Sitesi