Zehra Öney
Mobil ve Dijital Teknolojiler Sosyal Yaşam

İlk Kez, Müzik Dinleme Servislerinin Gelirleri, CD Satış Gelirlerini Geçti

İlk Kez, Müzik Dinleme Servislerinin Gelirleri, CD Satış Gelirlerini Geçti

Geçtiğimiz yıl ilk kez, müzik dinleme servislerinden elde edilen gelir, fiziksel format satışlarını geçti.

Müzik endüstrisi, internetin yaygınlaşması ile çeşitli sıkıntılar yaşamıştı. İnternet yüzünden artan korsan müzik sebebiyle sektörde satışlarda ve gelirlerde düşüş yaşanmıştı.

Dünyanın en büyük müzik pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri’nde CD satışları 2000 yılında zirveye ulaşmış ve 785 milyon adet olmuştu. Ancak yıllar içerisinde satışlar sürekli azalmış ve 2015 yılında 241 milyona gerilemişti.

Müzik dinleme servisleri ise sektördeki korsan sorununun kesin çözümü olamasa da büyük ölçüde azalmasını sağladı. 2006 yılında Spotify’ın, 2007’de Amazon Music’in, 2015’te Apple Music’in de kullanıma sunulması, müzik dinleyicilerinin dinleme servislerine gösterdikleri ilginin artmasına sebep oldu. Müzik dinleme servislerinin gelir modellerini, kullanıcılarından aldıkları aylık üyelik ücreti ve yayınladıkları reklamlardan elde ettikleri gelirler oluşturuyor.

2017 yılında dünyada ilk kez, müzik dinleme servislerinin gelirleri, fiziksel format (CD, plak) satışlarından fazla oldu.

The Guardian tarafından yayınlanan habere göre, geçen yıl ilk kez, müzik dinleme servislerinden elde edilen gelir %41’lik artışla 6,6 milyar dolara ulaşarak, toplam müzik gelirlerinin %38’ini oluşturdu. CD ve plak satışları ise bir önceki yıla göre %5,4 oranında azalarak 5,2 milyar dolar gelir getirdi ve bu da toplam müzik pastasının %30’unu oluşturdu.

Pazarın geri kalanını ise diğer müzik gelirleri oluşturdu: Bunları, sanatçıların performanslarından elde ettikleri gelirler ile film ya da TV’de kullanılan müziklerden elde edilen haklar oluşturuyor.

Global müzik pazarının toplam büyüklüğü 17,3 milyar dolara ulaştı ve son 3 yıldır büyümesini sürdürüyor. Pazar, geçtiğimiz yıla göre %8,1 oranında büyüdü.

Dünyanın en büyük video platformu olan YouTube’da izlenen videolardan da sanatçılar ve yapım şirketlerine ödeme yapılıyor. Habere göre, YouTube, 2017 yılında toplam 856 milyon dolarlık ödeme yaptı.

Related posts

Geçen Yıl 200’den Fazla Mobil Uygulama ve Siteden Kişisel Bilgiler Sızdırıldı

Zehra Öney

iPhone’unuzu İki Ekranlı Kullanmak İster misiniz

Zehra Öney

WhatsApp Business Kullanıma Sunuldu

Zehra Öney
Zehra Öney
Web Sitesi