Zehra Öney
Artırılmış Gerçeklik Trend Teknolojiler

Artırılmış Gerçeklik ile Hayalet Ağrıları Azaltmak Mümkün

Artırılmış Gerçeklik ile Hayalet Ağrıları Azaltmak Mümkün

Son dönemin en gözde teknolojilerinden artırılmış gerçeklik ile hayalet ağrıları azaltmanın mümkün olduğu kanıtlandı.

Hayalet ağrı, fantom ağrı olarak da biliniyor. Sebebi tam olarak bilinemeyen hayalet ağrı, cerrahi müdahale ile kesilen ya da kazara kopan bir uzvun hala varmış gibi ağrıması olarak tanımlanıyor. Bu açıdan tedavisi de oldukça zorlu bir süreci beraberinde getiriyor. Örneğin hastaların bir bölümü tedavi yöntemlerine cevap veremeyebiliyor.

Bu alanda umut veren bir çalışma ise artırılmış gerçeklik sayesinde başarıya ulaştı. İlk olarak 2014 yılında Catalan of the Chalmers University of Technology’de görev yapan Max Ortiz tarafından teklif edilen deneme çalışmalarının ilki tamamlandı.

Hayalet ağrı yaşayan 14 kişiyle yapılan klinik testlerde, katılımcılar miyoelektrik sensörler taktılar. Bu sensörler, daha önceden var olan ancak şimdi olmayan organlarını kontrol eden kaslardan aldıkları sinyalleri, artırılmış gerçeklik ile “gerçeğe” dönüştürdüler.

Yukarıdaki videoda da görüleceği gibi, katılımcılar ilk önce eğitim alıyorlar. Daha sonra ise artırılmış gerçeklik ile kol hareketleri “gerçeğe” dönüştürülüyor. Kullanıcılar daha sonra, örneğin bir araba yarışını oynayabiliyorlar. Bir sonraki adımda katılımcılardan “sanal” kolları ile daha önceden belirlenmiş hareketleri bire bir yapmaları isteniyor.

12 seans sonrasında katılımcılar, hayalet ağrılarının yarı yarıya azaldığını, uyku ya da günlük yaşamlarının hayalet ağrı sebebiyle kesintiye uğramasında düşüşler yaşadıklarını belirttiler.

14 katılımcıdan 4’ü, kullandıkları ağrı kesicilerin dozunu azalttıklarını, 2 hasta ise %81 oranında ağrı kesici alımını azalttıklarını belirtti. 6 ay sonrasında bile kullanıcıların ağrılarında artma olmadığı için testin kalıcı terapötik faydası olduğuna işaret ediliyor.

Ekip şimdi aynı testleri hayalet bacak ağrısı çeken kişiler ile deneyecek.

Related posts

Lego Yapan Robotlar Geleceğin İşçileri Olacak

Zehra Öney

Hologram Öğretim Görevlileri Üniversitede Ders Verecek

Zehra Öney

Blippar Türkiye CEO’su Zehra Öney Oldu | Computerworld

Zehra Öney
Zehra Öney
Web Sitesi