Ülkemizin en köklü teknoloji dergilerinden CHIP’in web sitesinde yayınlanan TechTalk’a konuk oldum. Konumuz Artırılmış Gerçeklik’ti. Programda artırılmış gerçeklik tarihçesini, Blippar’ı ve Türkiye’ye yatırım yapma süreci ile artırılmış gerçeklik teknolojisinin hayatımıza neler katacağını konuştuk.
Fiziksel dünyada dokunabildiğimiz her türlü materyal üzerinden insanlara daha farklı içerik zenginliği getiren artırılmış gerçekliği, geçtiğimiz 10 yılda fütürist videolarda görüyorduk. Son 3-4 yılda ekonomisini yaratan artırılmış gerçeklik, fiziksel dünyayla dijital dünyayı birleştiren çok önemli bir köprü vazifesi görecek bundan sonra. Kitaplar, satın aldığımız objeler bize varlıklarıyla hitap ederken, artırılmış gerçeklik ile bizim için daha fazla anlam ifade etmekle kalmayacak, ürün üzerinden ulaşacağımız dijital içerikle hayatımıza daha farklı bir değer katacak.
Program esnasında Blippar’ın ilk kampanyası Heinz, Pepsi Türkiye, Ülker Cafe Crown, Braun ve Nissan’ın Blippar kampanyalarının demolarını canlı olarak yaptım.
Artırılmış Gerçekliği Tüm Sektörler Kullanabilir
Artırılmış gerçekliği pazarlama ve iletişim sektörüyle kısıtlarsak çok dar bir perspektiften bakmış oluruz. Sektörden bağımsız olarak kullanabileceğimiz ve bütün sektörlerin kendi tanıtımları ve iç işleyişlerinde fiziksel olarak kullandıkları her şeyi interaktif hale getirebilecek bir teknolojiden bahsediyoruz. Servis sektörü, verdiği servisi anlatırken kullanabilir.
Pazarlama dünyasında ise markaların en değerli mecraları aslında kendi ürünleri, çünkü yayılıma baktığınızda ürünün sahadaki yeri hiçbir medya ile eşdeğer tutulamaz.
Sağlık sektöründe de hasta-doktor ve hasta-hastane ilişkisinde fiziksel dünyadaki her iletişimi interaktif hale getirerek servis kalitesini ve hızını artırmak için artırılmış gerçeklik kullanılacak.
Otomotiv, sanayi, ulaşım, şehirleşme alanlarında artırılmış gerçekliğin hayatımızı kolaylaştıracak çok büyük teklifleri var.
Genç Bir Şirket: Blippar
2011 yılında kurulan ve oldukça genç bir şirket olan Blippar’ın İngiltere’den yola çıkıp, QualCome’dan ara yatırım alıp 5 milyon kullanıcıya ulaşan Blippar, kendini altyapı ve teknolojiye yatırım yapan bir şirket olarak tanımlıyor. Birinci yılın sonunda dünyaya yayılma stratejisine başlayan ve günümüzde Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Hollanda, İspanya, Fransa, Hindistan ve Türkiye’de faaliyetlerini sürdürüyor.
Layar’ı satın alarak bünyesine katan ve altyapı konusunda çok daha ileri bir noktaya gelen Blippar, önümüzdeki yıl yapacağı lansman ile yepyeni ve tatmin edici bir boyuta taşıyacak.
Türkiye’de Blippar
Türkiye’deki ilk kampanyamızı Ülker Cafe Crown ile 2013 yılında hayata geçirdik. Bu kampanyadan sonra Blippar ile çalışmak isteyen kurum bizimle temasa geçti. Kurumlar biz daha onlarla iletişime geçmeden, Blippar ile çalışmak istediler.
Blippar Türkiye’ye yatırım yaparken, aslında ekonomi de getirdi. Biz, en büyük görsel tanıma platformu olarak, servis sektörü, yayıncılar, ajanslar, kurumlar ve kişiler ile iş ortaklığı sunuyor. Herhangi bir ajans bize geldiğinde, Blippar olarak artırılmış gerçeklik hakkında detaylı bir eğitim veriyoruz. Geliştirilecek projeyi Blipp Developer ile ajans kendisi yapabileceği gibi, Blippar olarak biz de geliştirebiliyoruz. Global havuzumuzda dünya çapında çalıştığımız için, aldığımız işi Hindistan’da ya da Japonya’da geliştirebiliyoruz.
Deneyimsel Eğitim
Blippar olarak eğitime çok önem veriyoruz ve bilhassa deneysel eğitimin öne çıktığı, görerek ve deneyerek öğrenmenin revaçta olduğu dönemde, Türkiye’de de ders kitaplarında da artırılmış gerçekliğin yer alması için önümüzdeki dönemde eğitim sektörü ile birleşeceğiz. Üniversitelerde, açtığımız sınıflarda ve yaptığımız çalışmalarla yakında bizi daha sık göreceksiniz…