Zehra Öney
Artırılmış Gerçeklik Basında Blıppar Köşe Yazılarım Mobil ve Dijital Teknolojiler Sanal Gerçeklik Trend Teknolojiler Yapay Zeka

Her Zaman Hayallerinize İnanın

Her Zaman Hayallerinize İnanın
Yazımı Mahatma Gandhi’nin çok sevdiğim bir sözü ile başlatıyorum: “Her zaman hayallerinize inanın!”

Hep söyleriz “rüzgâr gibi geçti zaman, 1 yıl geçmiş de hiç anlamadık” diye. İlk defa bu kez 2016 için aynı şeyi söyleyemedim açıkçası. 2017 Ocak ayının ilk haftalarında bile hala kendimi 2016’nın enerjisinden kurtarabilmiş değilim. Şimdilerde geriye bir bakayım, 2016’da “bence” neler olmuş bir kurcalayayım dedim. Hatta sizinle kaynak linklerini de paylaşayım ve ilginizi çeken gelişmelerde derinleşin istedim. Beni en korkutan şey, geçmişi çabuk unutup gelecek planlarında bu tecrübeleri hissetmemektir.

2016, politikadan teknolojiye her anlamıyla değişimlerin yılı oldu.

Geriye dönüp baktığımızda, 2016’da pek çok ünlü isim aramızdan ayrıldı: Türkiye’den İş Adamı Mustafa Koç, Yazar Tahsin Yücel, Müzisyen Atilla Özdemiroğlu, Oyuncu Oya Aydoğan, Tarık Akan, Gönül Ülkü, Erdal Tosun, Şarkıcı Naşide Göktürk, Profesör Halil İnalcık, Gazeteci Hakkı Devrim; dünyada ise Oyuncu Alan Rickman, Zsa Zsa Gabor, Carrie Fisher, Şarkıcı David Bowie, Prince, George Michael, Yazar Umberto Eco, Küba Lideri Fidel Castro ve pek çok değerli ismi ebediyete uğurladık. Onlardan geriye sayısız fikir, film ve şarkılar kaldı.

Değişen Dünya Konjonktürü

2016 yılında Türkiye’yi derinden etkileyen en önemli gelişme ise 15 Temmuz’daki darbe girişimi oldu: Pek çok kişinin yaşamını yitirdiği girişim sonrasında büyük değişiklikler yapıldı.

2016, dünya konjonktüründe de büyük değişimlerin yaşandığı bir yıl oldu. İngiltere’de Haziran ayında düzenlenen referandumdan “Hayır” sonucu çıkması, İngiltere ve Avrupa arasındaki iplerin gerilmesine sebep oldu: İngiliz Sterlini referandum sonrası hızlı bir düşüş eğilimine girdi ve son 31 yılın en düşük seviyelerini gördü. (1)

2016 yılındaki bir diğer önemli değişim ise ABD cephesinden geldi. ABD Başkanlığı için aday olduğunu duyurduğu andan itibaren tartışmalı bir figür haline gelen Donald Trump, 8 Kasım’da düzenlenen seçimlerin galibi oldu. Göçmen politikası, ABD’nin ticaret anlaşmalarını sonlandırma gibi vaatleriyle çokça eleştirilen Trump’ın seçimleri kazanması başta ABD olmak üzere dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

2016 yılının bir başka öne çıkan gelişmesi ise Suriye’deki iç savaş sebebiyle yaşanan göçmen krizi oldu: Avrupa’daki pek çok ülke göçmen krizine yoğunlaşırken özellikle İsveç, Almanya, Makedonya ve Yunanistan’daki göçmenler ile ilgili çözümler üretilmesi konusunda hükümetler üzerinde baskı oluşturuldu. Fransa, 7000’den fazla göçmenin bulunduğu Calais kampını boşalttı (2), Danimarka ve İsveç sınır kontrollerini sıkılaştırmaya başladı (3).

2016, aynı zamanda terör saldırılarının da arttığı bir yıl oldu: Saldırılarda Türkiye’de ve dünyada pek çok kişi yaşamını yitirdi.

Yeni Keşifler

2016, bilimsel gelişmeler açısından son derece verimli bir yıl oldu: İnsanlık olarak pek çok çığır açıcı gelişmeye tanıklık ettik.

Bunların en önemlilerinden biri, Albert Einstein’ın yer çekimi dalgaları ile ilgili kuramlarının doğrulanması oldu (4): Einstein’ın “Uzaydaki bir bölgede yer çekimi ani bir olay sonucu değişirse, o bölgeden uzaya ışık hızıyla yer çekimi dalgaları yayılır.” sözleriyle belirttiği teorisi, kanıtlanması ile birlikte özellikle Büyük Patlama’nın izlerini aramada yol göstericimiz olacak.

2016 yılının bir başka önemli gelişmesi ise, 5 Ağustos 2011’de uzaya fırlatılan Juno’nun Güneş Sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in yörüngesine başarılı bir şekilde yerleşmesi oldu: Bu sayede Jüpiter’in atmosferini ve iç yapısını gözlüyoruz.

Yenilenebilir enerji bir ülkenin tüm ihtiyacını karşılayabilir mi? Sıfır emisyon kapsamında Portekiz dünyada bir ilke imza attı: Ülkenin tüm elektrik ihtiyacı tam 107 saat boyunca sadece rüzgâr, güneş ve su gücünden elde edilen enerji ile karşılandı. (5)

Teknoloji

2016, teknoloji açısından hem donanım hem de yazılım alanında büyük yeniliklere şahit olduğumuz bir yıldı.

Sanal gerçeklik alanında Oculus, Sony PlayStation VR, HTC Vive, Samsung Gear VR sevenleri ile buluşurken, Microsoft HoloLens, kullanıcılardan önce geliştiriciler için satışa çıktı. Sanal gerçeklik alanında kullanıcılar için yepyeni oyun, film ve video içerikleri sunuldu.

Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik alanında ise Blippar pek çok yeniliğe imza attı. Mayıs 2016’da 54 milyon dolar yatırım alan (6) Blippar, Haziran ayında yeni görsel arama yöntemi Blipparsphere’i kullanıcılarına sundu: Blipparsphere ile kullanıcılar, gördükleri bir çiçeğin hangi tür olduğunu öğrenmekten, mağaza vitrininde görüp beğendikleri ayakkabıyı sipariş etmeye değin pek çok yeniliği Blippar uygulaması aracılığıyla gerçekleştirebiliyorlar. (7)

Apple CEO’su Tim Cook’un “sanal gerçeklikten daha büyük olacak” (8) diye nitelediği artırılmış gerçeklik, Blippar’ın sunduğu 3 yeni araçla çok daha geniş kitlelere ulaşmaya başladı: Blippbuilder, Blippbuilder Script ve Bilgisayarla Görme API’si ile artırılmış gerçeklik araçları, bireysel ve kurumsal kullanıma açıldı. Görsel Arama Teknolojisini ilk kez 2015 Aralık ayında lanse eden ve 2016 Mart ayında büyük lansman yapan Blippar, bu alanda yaptığı çalışmalar ile dünyada CNBC Nasdaq 50’lik ezber bozan şirketler listesinde 9. sıraya yükseldi.

Blippbuilder ile bireysel kullanıcılar ücretsiz olarak kendi blipp’lerini geliştirebilecekler: Herhangi bir kod yazma becerisi gerektirmeyen Blippbuilder ile kullanıcılar sadece sürükle-bırak işlemleri ile kendi blipp’lerini yaratabilecekler.

Önceden sadece Blippar ekibinin kullandığı Blippbuilder Script ise, artık herkese açık! Blippbuilder Script, Blippar’ın sunduğu tüm özellikleri sunarak kullanıcılara sınıfının en iyisi artırılmış gerçeklik deneyimi sunuyor. Javascript kullanan Blippbuilder Script’in temel, profesyonel ve eğitim alanında çözümleri bulunuyor.

Bilgisayarla Görme API’si ise hem güçlü hem de kullanımı kolay. Fotoğraf etiketlemeden sigorta şirketleri için taleplerin doğrulamasını hızlandırmaya kadar geniş çapta çözümler sunuyor. Blippar Türkiye CEO’su olarak artırılmış gerçekliği herkes için ulaşılabilir kılmaktan son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim.

Teknoloji Anlaşmaları

2016 yılında pek çok yeni satın alım ya da birleşme anlaşması gerçekleşti. Samsung, ses ve araç sistemleri markası Harman’ı 8 milyar dolar gibi bir ücretle bünyesine kattı: Bu, Samsung’un şimdiye dek gerçekleştirdiği en büyük anlaşma oldu.

Verizon, bir dönemin internet devi Yahoo’yu 4,83 milyar dolar gibi bir ücretle satın aldı: Yahoo cephesinden son yapılan açıklamaya göre, şirketin CEO’su Marissa Mayer anlaşmanın tamamlanması ile birlikte görevinden ayrılacak ve Yahoo da anlaşma sonrası ismini “Altaba” olarak değiştirecek.

Oracle, NetSuite’i 9,5 milyar dolara satın alırken; Softbank, işlemci üreticisi ARM’yi 31,6 milyar dolara satın aldı.

Microsoft 2016 yılının belki de en çok ses getiren satın alımına imza attı: İş dünyasının en önemli sosyal ağı LinkedIn’i 26,2 milyar dolara bünyesine kattı.

Yeni Cihazlar, Yeni Yazılımlar, Yeni Çözümler

2016 yılında iPhone 7’den Microsoft Surface Studio’ya, bataryalarındaki sorun sebebiyle Samsung’un üretimini durdurduğu Note 7’den Snapchat’in Spectacles isimli video kaydeden güneş gözlüklerine, drone’lardan cep telefonundan da ince televizyonlara kadar pek çok yeni cihaz kullanıcılar ile buluştu.

Akıllı ev sistemlerinde sesli asistanlar ile artık oda ışıklarını kontrol etmek, sevdiğiniz şarkıyı dinleyip filmi izlemek, perdelerinizi açmak, oda ısısını ayarlamak artık çok kolay hale geldi ve günlük hayatın bir parçası oldu.

Başta müşteri hizmetleri sektörü olmak üzere pek çok alanda “chatbot”lar hayatımıza girdi: Artık kullanıcılar chatbot’lar ile taksi çağırma, yemek sipariş etme, film bileti alma, doktor randevusu alma, faturalarını ödeme gibi işlemleri gerçekleştirebiliyorlar.

Yapay zeka alanında ise çığır açıcı gelişmeler oldu. Örneğin yapay zeka tarafından ilk defa şarkı bestelendi (9), 2016 yılında en az 20 yapay zeka şirketi diğer şirketlerce satın alındı (10), Google yapay zeka ile çalışan asistanını tanıttı. Microsoft ise yapay zekayı Twitter’da test etmek istedi ancak Tay isimli yapay zeka tarafından yönetilen hesap, kısa sürede troll’lerin hedefi haline gelince ne yazık ki ırkçı ve küfürbaz olmayı “öğrendi” ve Microsoft tarafından yayından kaldırıldı. (11)

2016 yılında Türkiye’deki en önemli gelişmelerden biri ise 4,5G altyapısının kullanıcılar ile buluşması oldu: Bu sayede cep telefonlarımız aracılığıyla çok daha hızlı bir şekilde veri gönderip almak mümkün hale geldi.

2016, baş döndüren gelişmeleri ve değişimleri ile kimi zaman bizi üzdü, kimi zaman da sevindirdi. Dopdolu bir yıl geçirdiğimiz ise muhakkak. Geleceğe dair umutlarımızı korumalı ve Türkiye’de ve dünyada fark yaratacak çalışmalara imza atmalıyız.

Yazımı Mahatma Gandhi’nin çok sevdiğim bir sözü ile sonlandırıyorum: “Her zaman hayallerinize inanın.” Evet, başı ve sonu aynı olan bir yazı yazdım. İnanmayı vurguladım. Pozitif olmak, pozitif düşünmek, inanmak, yeniliklere açık ve uygulayıcı olmak, çalışmak -evet hiç durmadan çalışmak- ve üretmek sanırım bu dönemde tüm dünyaya en iyi gelecek şey.

Mutlu kalın, sağlıkla kalın, sevgiyle kalın…

 

1: https://www.theguardian.com/business/2016/jun/23/british-pound-given-boost-by-projected-remain-win-in-eu-referendum
2: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-37759032
3: http://www.aljazeera.com/news/2016/01/denmark-sweden-tighten-border-control-160104140849704.html
4: http://www.forbes.com/sites/startswithabang/2016/12/27/gravitational-waves-from-discovery-of-the-year-to-science-of-the-century/#74b1d1296df2
5: https://www.theguardian.com/environment/2016/may/18/portugal-runs-for-four-days-straight-on-renewable-energy-alone
6: http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000498272
7: https://www.youtube.com/watch?v=byGdr7tV2sY
8: http://abcnews.go.com/Technology/exclusive-apple-ceo-tim-cook-prefers-augmented-reality/story?id=42064913
9: https://www.youtube.com/watch?v=LSHZ_b05W7o
10: https://www.cbinsights.com/blog/top-acquirers-ai-startups-ma-timeline/
11: http://www.ibtimes.co.uk/microsoft-apologises-teen-ai-tays-behaviour-talks-about-what-went-wrong-1551655

 

Bu içerik halklailiskiler.com’da yayınlanmıştır.

Related posts

Sony Yeni Walkman’i ZX2’yi Tanıttı

Zehra Öney

Facebook Messenger Play Store’da 1 Milyar İndirilme Eşiğini Aştı

Zehra Öney

Londra Merkezli Teknoloji Firmaları Yılın İlk Çeyreğinde 682 Milyon Dolarlık Yatırım Alarak Rekor Kırdı

Zehra Öney
Zehra Öney
Web Sitesi