Zehra Öney
Trend Teknolojiler

“İnternetteki Tüm Veriyi DNA’ya Kaydedebilsek Sadece Bir Ayakkabı Kutusu Kadar Yer Kaplar”

“İnternetteki Tüm Veriyi DNA’ya Kaydedebilsek Sadece Bir Ayakkabı Kutusu Kadar Yer Kaplar”

Araştırmacılar verilerin DNA’da kaydedilmesi için bir yöntem geliştirdi.

Başlıktaki söz Twist Bioscience’ta çalışan Doktor Emily Leproust’a ait.

Çok değil, 20 yıl öncesine kadar neredeyse her şirketin bir “arşiv odası” vardı, günümüzde ise artık şirketlerin “bulut hesapları” ya da “server/veri odaları” var. Verileri depolamak için gereken yer sürekli artıyor ve başta bulut çözümleri sunan şirketler olmak üzere sektördeki pek çok firma önemli veri depolama yatırımları yapıyor.

Verilerin başka formatlarda toplanmasıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. BBC tarafından yayınlanan habere göre, geliştirilen kod sayesinde, herhangi bir veri içeriği, DNA sarmalında bulunan adenin, timin, guanin ve sitozin’lere “dönüştürülerek” bir DNA sarmalı elde ediliyor.

Bu sayede DNA’da tıpkı bir hard disk’te olduğu gibi verileri saklamak mümkün oluyor. Haberde, BBC muhabirinin çektiği bir videonun DNA’ya dönüştürülmesi ve sonrasında bu DNA “formatındaki” videonun yeniden bilgisayarda oynatıldığını görmek, biyoteknolojinin ulaştığı noktayı gösteriyor.

Yöntemin bir diğer avantajı da kaydedilen verilerin “kalıcı” olması: Herhangi bir CD ya da diskteki veriler zamanla bozulurken bu yöntemle veriler kalıcı olarak saklanabiliyor.

Araştırmacılar yöntemin 5 yıl içinde verileri çok değerli olan kişi/kurumlarca yüksek meblağlar karşılığında kullanılabileceğini, 10-15 yıl içerisinde ise kişisel kullanım imkanı bulabileceğini belirtiyorlar.

Related posts

İspanyol Bölgesi Aragon, Endüstri 4.0 Projesi için 12 Milyon Euro Ayırdı

Zehra Öney

Intel “Birleşik Gerçeklik” Başlığı Project Alloy’u Tanıttı

Zehra Öney

Yapay Zeka Uzmanlarına Olan İhtiyaç Artıyor

Zehra Öney

1 comment

Comments are closed.

Zehra Öney
Web Sitesi