Zehra Öney
Mobil Pazarlama Mobil ve Dijital Teknolojiler Nesnelerin İnterneti Trend Teknolojiler

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti

Teknolojinin gelişim hızı artık öyle bir hal aldı ki, birkaç sene önce piyasaya çıkan akıllı telefonlar şimdiki ihtiyaçlarımızı karşılamakta yetersiz kalıyor. Telefon üreticileri daha büyük ekranlar ve daha gelişmiş işlemci ve hafıza kapasitesine sahip telefon üretmek için birbiriyle yarışıyor.

Ancak her şey daha büyük ekran değil: Telefonlarımızın yapabildikleri de gelişiyor. Eğer spor yapmayı seviyorsanız giyilebilir bir kol bandınız vardır. Apple’ın tanıttığı teknoloji ile artık Mac cihazlarımızdan da telefon araması yapabiliyoruz. Telefonumuzdaki şarkıları arabamızda dinleyebiliyoruz. Uçak biletlerimizi, kredi kartlarımızı artık telefonumuzda taşıyoruz.

Peki, daha ileride ne olacak?

2020 yılında televizyondan buzdolabına 75 milyar cihaz birbiriyle iletişim halinde olacak.

Nesnelerin interneti 1991 yılında hayatımıza giren bir kavram.  Cambridge Üniversitesi’ndeki yaklaşık 15 akademisyenin kahve makinesini görebilmek için kurduğu kameralı sistem o günün koşullarında değerlendirildiğinde ufuk açıcı bir uygulamaydı. 2001 yılına kadar kullanılan sistem, kahve makinesinin görüntüsünü dakikada üç kez bilgisayar ekranlarına gönderiyordu. Çevrimiçi ve gerçek zamanlı olması sebebiyle “nesnelerin interneti” kavramının ilk örneği olarak tarihte yerini aldı.

Günümüzde yaklaşık 10 milyar cihaz internete bağlı ve bu sayı her geçen gün artıyor. Dev şirketler de yatırımlarını bu alanda yapmaya başladılar. Örneğin Google, geçtiğimiz aylarda akıllı ev uygulamaları alanında çalışan Nest’i 3.2 milyar dolara satın aldı.

Geçtiğimiz aylarda CarPlay’i tanıtan Apple, sağlık alanındaki tüm uygulamalarınızla erişim halinde olan ve bilgilerinizi paylaşmanızı sağlayacak HealthKit’i duyurdu.

Peki Türkiye’de nesnelerin interneti alanında ne gibi gelişmeler var?

Vodafone, 2014 Anneler Günü’nde makineler arası iletişimi konu alan akıllı ev teknolojisini Söz Dinleyen Ev reklamıyla duyurdu: http://www.youtube.com/watch?v=5S2dhoasw4o 

BTK’nın 2013 2. Çeyrek raporuna göre Türkiye’de 2.3 milyon M2M abonesi bulunuyor. Bu konuda başta teknoloji şirketleri olmak üzere, operatörler ve internet servis sağlayıcıları oldukça yoğun mesai harcıyorlar.

Yakın gelecekte çok daha fütürist gelişmeler bizi bekliyor.

Related posts

Microsoft’un Yapay Zeka ile İmtihanı: Tay.ai

Zehra Öney

Mesajlaşma Uygulamalarının Kullanıcı Sayısı Artmaya Devam Ediyor

Zehra Öney

Apple, Yeni Etkinliğinde Neler Tanıtacak?

Zehra Öney
Zehra Öney
Web Sitesi