Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden Baidu, sürücüsüz otobüsleri seri üreteceğini duyurdu.
Sürücüsüz araç teknolojisinde önemli ilerlemeler yaşanıyor. Singapur ve İngiltere gibi ülkeler sürücüsüz araçları test ederken Amerika’da da Google, Uber gibi büyük firmalar kendi teknolojilerini test ediyor.
Çin’de de bu alanda önemli yatırımlar yapılıyor. BBC tarafından yayınlanan habere göre, Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Baidu, sürücüsüz araç teknolojisinde önemli bir adım attı: Şirket, sürücüsüz otobüslerde seri üretime geçtiğini açıkladı. Apolong model aracın 100. üretiminden sonra yapılan duyuruda, araçların Çin’in yanı sıra diğer ülkelerde de kullanılacağı bildirildi.
SAE International tarafından yapılan ve sürücüsüz araçların sürüş kapasitelerine göre değerlendirildiği ölçüme göre, Baidu’nun araçları “seviye 4”’teler: Bu seviyedeki araçlar, araçta bulunan insan şoför müdahalede bulunmada başarısız olsa dahi pek çok sürüş durumunda başarıyla aracı kontrol edebiliyor.
Bu seviyenin bir üstü olan “seviye 5”te ise araçların sürüş kapasitesi; toprak yol ve alışılmadık hava koşullarında dahi sürücüsüz bir şekilde yol alabilmelerini sağlıyor.
Baidu’nun yerel bir üreticiyle iş birliği yaparak ürettiği otobüsler, 14 kişi taşıma kapasitesine sahip ve araçta sürücü koltuğu, direksiyon ya da pedal bulunmuyor. Elektrikle çalışan araçlar iki saatlik şarj ile saatte 70 km hız yapabiliyor ve 100 km yol katedebiliyor.
Çin’deki Pekin, Shenzhen, Wuhan ve diğer şehirlerin yanı sıra araçlar, Softbank iş birliği kapsamında Japonya’nın başkenti Tokyo’da da kullanılacak.
Görsel: liberation.fr